Reacties op Covid-19 regelgeving d.d. 17 maart 2020

Update 17 maart 2020 - 16:00 uur
In alle restaurants is het toegestaan om maaltijden te laten afhalen. Gisteren zijn deze regels al versoepeld, maar toen leek het enkel te gaan om locaties met een afhaalloket. Dat is dus niet het geval.


Update 17 maart 2020 - 15:10 uur
Middelbare scholen kunnen toch door met school- en praktijkexamens. Hiervoor mogen de scholen openblijven, dat heeft minister Slob afgesproken. Het is nog niet zeker of de centrale examens in mei doorgaan.


Update 17 maart 2020 - 15:00 uur
Steeds meer winkels passen uit zichzelf hun openingstijden aan zoals de MediaMarkt en de Bijenkorf. Ondernemers maken ook zelf de beslissing om helemaal dicht te gaan.

Update 17 maart 2020 - 13:30 uur
De Noorse voetbalbond heeft zojuist via Twitter bekend gemaakt dat het EK Voetbal 2020 wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Het EK zal nu van 11 juni tot 11 juli volgend jaar worden gespeeld. De nationale voetbalbonden en de Europese clubs zouden hebben ingestemd. De UEFA moet het nog wel officieel bevestigingen.
Noot: Inmiddels heeft de UEFA op hun website bevestigd dat het EK Voetbal 2020 wordt verplaatst.


Update 17 maart 2020 - 11:50 uur
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft afspraken gemaakt over het leveren en verkopen van medicijnen met en zonder recept. Patiƫnten kunnen de gebruikelijke hoeveelheid medicijnen op recept meekrijgen, maar krijgen geen extra medicijnen mee. Om medicijnen zonder recept voor iedereen beschikbaar te houden adviseert het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven voorlopig een maximum van drie verpakkingen van klant. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen schrijft hierover op hun website.


Update 17 maart 2020 - 11:30 uur
In Duitsland bezorgt het coronavirus sekswerkers en bordeelhouders flinke problemen. Veel bordelen in Duitsland besluiten om de deuren te sluiten meldt de NOS op hun website.

Update 17 maart 2020 - 10:15 uur
Na onder andere het onderwijs en de horeca, adviseren verschillenden brancheverenigingen ook tot sluiting. ANBOS, de branchevereniging voor schoonheidsspecialisten, adviseert alle schoonheidsspecialisten om vanaf 17 maart tot en met 6 april hun zaak te sluiten. "Ondertussen zet ANBOS alles op alles om bij de overheid aan te dringen op passende maatregelen voor de financiƫle gevolgen van onze leden", schrijft de organisatie op haar website. ProVoet, de brancheorganisatie voor de pedicure, heeft gisteren al geadviseerd om pedicurepraktijken en ambulante werkzaamheden te sluiten en te stoppen tot en met 6 april 2020.


Update 17 maart 2020 - 09:24 uur
De heer A.J.M. Heerts, waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft maandag 16 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. De eerder afgegeven noodverordening van vrijdag 13 maart is ingetrokken.


Update 17 maart 2020 - 08:30 uur
De ANKO, de branchevereniging voor kappers, geeft een nieuw advies. Ondernemers in de kappersbranche kunnen toch open, met uitgebreide voorzorgsmaatregelen. De onzekerheid in de branche is hiermee niet weggenomen zegt de ANKO. Het is een beslissing die de ondernemer zelf zal moeten nemen schrijft de ANKO op hun website.